De Dood van Scientologe Lisa McPherson
Dutch translation (c) Mike Gormez

Advocaat Ken Dandar in de Tampa Tribune

Ze beweren de genezing in huis te hebben van medische en geestelijke problemen... Lisa McPherson is het bewijs dat ze niet weten wat ze doen.

[link to ZDF - Documentary of 18 Sept 1997]

Kort overzicht van Lisa's tragische dood

Nadat ze de helft van haar leven had doorgebracht als lid van de Scientology-Kerk, vertelde Lisa McPherson aan vrienden dat ze klaar was om eruit te stappen. Op haar 36ste had ze het sterke verlangen om weer samen te zijn met haar moeder en oude vrienden en een nieuw leven te starten in Dalllas. Ze hoopte om ze te bezoeken op Thanksgiving and beloofde om voorgoed thuis te zijn ten tijde van de laatste kerstmis. (Tampa Tribune, december 15, 1996)

Een vrouw die betrokken was bij een klein verkeersongeluk trok haar kleding uit en liep naakt over straat. De politie nam haar mee naar het ziekenhuis voor een onderzoek door een psychiatrisch geschoolde zuster, en tegen medisch advies in verliet ze het ziekenhuis met vrienden. Die vrienden namen haar mee naar hun kerk. Zeventien dagen later, rijden ze haar naar een ziekenhuis dat meer als 32 km ver lag in een ander district. De vrouw was dood bij aankomst. . . (SP Times, december 18, 1996)

Volgens de politie betrad McPherson, 36, het Fort Harrison Hotel, Scientology's Clearwater hoofdkwartier, in november 1995. Ze zeggen dat ze fysiek gezond was maar geestelijk labiel. Zeventien dagen later was ze dood. Een autopsie stelde vast dat haar dood het gevolg was dor een bloedprop veroorzaakt door ``ernstige uitdroging'' and ``bed rust.'' De Medisch Onderzoeker voor Pinellas-Pasco, Joan Wood, heeft gezegd dat medisch bewijs wijst in de richting dat McPherson het heeft moeten doen zonder vloeistof voor minimaal 24 uur bewusteloos was voor dat ze overleed. Beten op haar handen waren hoogst waarschijnlijk gemaakt door kakkerlakken, zei Wood. (Tampa Tribune, juni 1, 1997)

McPherson begon te lijden aan psychotisch episoden . (Of mogelijk was ze gewoon nog niet "clear.") Ze bevuilde haarzelf, brak glas in de badkamer, sloeg en krabde mensen, en sprong van het bed en verwonde haar hoofd, volgens staf aantekeningen . Haar gewist was volgens een paramedische medewerker geschat op 141 pond voor haar opname, en viel af tot 100 pond ten tijde van haar dood. (SP Times augustus, 16, 1997)

Het ene moment was Lisa McPherson een gezonde 36-jarige vrouw, wiens liefde voor country dancing alleen werd overschaduwde door haar liefde voor haar kerk. Maar het volgende ogenblik was ze dood. (NBC Extra, december 29, 1997)

Lisa McPherson spendeerde haar laatste dagen in isolatie in kamer 174 gelegen aan de achterkant van het Fort Harrison Hotel. Een advocaat voor de kerk zei tegen een locale journalist dat in het begin dat haar verblijf was rustig verlopen en dat ze geen medische behandeling had ondergaan. Maar 33 pagina's van een handgeschreven log vertellen een veel somberder verhaal. De logs waren vrijgegeven deze zomer in opdracht van de rechter die de McPherson nalatenschap's rechtszaak hoort . (NY Times, december 1, 1997)

Politie heeft geadviseerd om over te gaan op criminele vervolging in de zaak van de scientologe die overleed in 1995 na het doorbrengen van 17 dagen in een kerk rusthuis. Een vervolgingssamenvating die maandag was bezorgd aan Pinellas-Pasco State Aanklager Bernie McCabe, adviseerde vervolging in de dood van Lisa McPherson, aldus Clearwater Deputy Police Chief Paul Maser, wie niet wilde ingaan op specifieke punten van de zaak. (Associated Press, december 16, 1997)

Na haar eerste week, urineerde ze routinematig en bevuilde ze zichzelf met uitwerpselen en sliep ze zeer zelden, aldus Strope . Ze had conversaties met mensen die er niet waren, beweerde om iemand te zijn die ze niet was, zong en dansde rond in de kamer alsof ze een optreden verzorgde, kroop rond op de vloer, stond op het toilet, ging volledig gekleed onder de douche staan, probeerde uit de kamer te lopen in een naakte staat en minstens eenmaal dronk ze haar eigen urine. (NY Times, November 14, 1998)

McPherson, 36, overleed in 1995 terwijl ze onder de zorg was van mede scientologen, die haar isoleerde in een kamer van de kerk zijn Fort Harrison Hotel, dwongen haar medicamenten op en wachtten te lang met haar naar een ziekenhuis brengen toen ze ziek werd, volgens een gezworen verklaring als bijlage van de tenlastelegging documenten vrijdag in de rechtbank van Pinellas-Pasco Circuit Court. (SP Times, November 15, 1998)

Aldus de klerk van de Pinellas County Circuit Court Rechter Timothy Peters, dienden advocaten voor de groep een geschreven niet-schuldig verklaring in tegen de aanklachten voorkomende uit de dood van Lisa McPherson in 1995. De criminele aanklachten van mishandeling of verwaarlozing van een niet bij machte zijnde volwassenen en het bedrijven van de geneeskunst zonder licentie in samenhang met McPherson's dood, zijn ingediend door de Staats Aanklager Bernie McCabe. (Reuters, November 30, 1998)

Medisch onderzoeker Joan Wood noemt nu de 1995 dood van scientologe Lisa McPherson, een " ongeluk," een verandering die de aanklagers hun zaak tegen de Scientology-Kerk doet heroverwegen . Wood's initiële uitspraak was dat de doodsoorzaak " niet vastgesteld" was. (SP Times, februari 23, 2000)

Wood ging akkoord om haar report te herzien nadat de kerk test en ander materiaal had overlegd dat haar bevindingen tegensprak. Aanklagers zeiden dat ze het nieuwe rapport beken om de impact vast te stellen op hun zaak. (Reuters, februari, 23, 2000)

Een Florida Aanklager heeft de criminele aanklachten tegen het hoofdkwartier van de Scientology-Kerk in Clearwater, in de 1995 dood van een vrouwelijk lid, laten vallen op maandag. (Reuters, 12 juni, 2000)

Aanklagers zeggen dat ze nog steeds geloven dat McPherson overleed als gevolg van verwaarlozing door toedoen van mede kerk leden. Maar de kredietwaardigheid van de Pasco-Pinellas Medische Onderzoeker Joan Wood is zo slecht na haar beslissing om McPherson's autopsie rapport te herzien zo dat de aanklachten van mishandeling en verwaarlozing van een volwassenen en het beoefenen van de geneeskunst zonder licentie niet aangetoond kunnen worden, zo liet maandag de Staat Aanklager Bernie McCabe horen. (Tampa Tribune, 13 juni, 2000)

Laat de aanklacht vallen, zo vertelde David Miscavige de Staat Aanklager Bernie McCabe in november 1998, en de kerk zou een donatie maken van $500,000 aan de plaatselijke EMS system (Medische Nood Dienst). (SP Times, 14 juni, 2000)

De scientologen zijn nog steeds verwikkeld in een civiel rechterlijke zaak gestart tegen hen door de McPherson Nalatenschap beheert door leden van Lisa's familie in Texas. (UPI, 13 juni, 2000)


``Het is verschrikkelijk'', zei McPherson's tante, Dell Liebriech, woensdag. ``Zelfs een beest wordt nog beter behandeld dan dat.'' (Tampa Tribune 23 januari 1997) 

Ga naar de Engelstalige hoofdpagina over Lisa McPherson